Izzy Projects BV

Izzy Projects BV werd in 2013 in Nijmegen opgericht door Pim de Ridder. De organisatie richt zich op het ontwikkelen van lokale, duurzame energieprojecten met wind en zon. Izzy Projects doet dit samen met inwoners en omwonenden van de projecten, bijvoorbeeld in coöperatieve vorm. Op deze manier krijgen inwoners zeggenschap. Izzy Projects werkt vooral aan projecten in Noord-Brabant. Izzy heeft een dochteronderneming genaamd Wiek-II. Deze houdt zich bezig met de ontwikkeling van projecten in Nijmegen en omgeving.

Izzy Projects en de Nijmeegse tak Wiek-II realiseerden de volgende projecten:

Windpark Hazeldonk-Breda. De drie Lagerwey-windmolens draaien sinds 2015 langs de A16 bij Breda. Inwoners van Breda en omgeving hebben door obligaties aan te schaffen het windpark mede gefinancierd. Dat, en de keuze om met Bredase partners samen te werken, geven het windpark een lokaal karakter. Ga naar de website. 

Windpark Nijmegen-Betuwe. Inwoners van Nijmegen en omgeving zijn via energiecoöperatie WPN samen eigenaar van dit burgerwindpark. Het windpark, met vier windmolens, levert sinds eind 2016 duurzame energie voor ruim 7.000 huishoudens per jaar. Windpark Nijmegen-Betuwe ligt op Nijmeegs grondgebied, langs de snelweg A15. Ga naar de website. 

Zonnepark de Grift. Begin 2022 werd onder de molens van windpark Nijmegen-Betuwe Zonnepark de Grift gerealiseerd. Ruim 11.000 zonnepanelen voorzien 1.475 huishoudens per jaar van duurzame energie voorzien. Zonnepark de Grift is, net als het windpark, eigendom van burgers. Naast projectvoorbereiding was Wiek-II ook verantwoordelijk voor de campagne om geld op te halen bij inwoners. Ga naar de website.

Terheijden Energieneutraal

Sinds 2017 werkt Izzy Projects aan het energieneutraal maken van het Brabantse dorp Terheijden, vlakbij Breda. Om dit samen met inwoners voor elkaar te krijgen lanceerde Izzy het Traais Energie Collectief. Om niet langer afhankelijk te zijn van grote energiebedrijven werkt het collectief aan regie over eigen, lokale energieprojecten.

Begin 2023 realiseerde Izzy Projects Windmolen de Noord. Een eigen windmolen voor het dorp Terheijden, met een stroomkabel die rechtstreeks het dorp ingaat. Terheijdenaren kunnen deze stroom afnemen en in hun eigen huis gebruiken.

Izzy werkt sinds 2019 aan de voorbereiding van een zonnepark aan de rand van het dorp: Zonnepark de Bergen.

Sinds 2019 werkt Izzy Projects aan de aanleg van een warmtenet in het centrum van Terheijden. In 2022 werden de eerste huizen op het warmtenet aangesloten. De warmte voor het warmtenet wordt verkregen met stroom van Windmolen de Noord.

De opwek, distributie en levering van warmte en stroom organiseert het Traais Energie Collectief in een eigen werkmaatschappij: de Traaise Energie Maatschappij. Via de TREM kunnen inwoners van Terheijden warmte en stroom afnemen.

Sinds 2020 maakt Izzy Projects onderdeel uit van het Bredase energiebedrijf Hezelaer Energy. Per 2024 gaat Izzy Projects verder onder de naam Hezelaer Green Generation BV.