Gelderland

Windpark Nijmegen-Betuwe

2012 / /

Het opwekken van echte donkergroene energie in eigen hand. Dat is het belangrijkste kenmerk van het windpark Nijmegen-Betuwe. 1500 inwoners van Nijmegen en omgeving doen mee in de coöperatie WindpowerNijmegen. Samen gaan ze (in eerste instantie 4) turbines exploiteren.

Windpark Nijmegen-Betuwe behoort tot een show-case van goed ontwikkelde windparken met aansluiting op een frisse beweging in Nederland. Omwonenden en betrokkenen uit de omgeving maken zich samen sterk voor een gemeenschappelijk doel, goed voor de eigen omgeving en de lokale voorzieningen. Mensen hebben baad bij lokale windenergie en nemen het heft in eigen handen. De beweging maakt het burgerproject mogelijk. Een beweging waar Izzy zich thuis voelt.

De 4 turbines worden gebouwd in 2016 en zijn voor 1 november 2016 operationeel. Dat is het begin van een lokaal duurzaam energiebedrijf in Nijmegen. De coöperatie gaat in 2017, zo is het plan, nog een extra vijfde turbine bouwen in dezelfde lijn. Na 2017 worden de gronden rondom het windpark gebruikt om een grote zonne-centrale te realiseren.

Windpark Wijchen

2014 / /

Wijchen in 2040 energieneutraal. Dat is de ambitie van de gemeente Wijchen. Het realiseren van een windproject kan een grote stap zijn in het waarmaken van de klimaatambities. ‘Wind in Wijchen’ neemt haar verantwoordelijkheid en promoot sinds 2014 een windproject voor en door Wijchenaren.

Izzy neemt deel in Wind in Wijchen. Samen met Wijchense ondernemers wordt een windproject in Wijchen ontwikkelt met een duidelijke participatie component. De gemeente Wijchen is zoekend naar de kaders waarbinnen windenergie geïmplementeerd kan worden. Locaties en voorwaarden zijn nog niet bekend gemaakt. Hoewel Wind in Wijchen nog niet de aangewezen partij is voor de klus, denken we wel het beste project neer te kunnen zetten op of nabij het bedrijventerrein Bijsterhuizen.

De verwachting is in het najaar van 2015 het project echt ter hand te nemen. Dan volgt de projectinrichting, het participatieplan en de RO-planning. Wind in Wijchen kan niet wachten…